WHOIS چیست و چه ارزشی دارد
WHOIS چیست و چه ارزشی دارد؟
یک لیست گسترده اینترنتی است که برای مشخص کردن صاحبان دامنه ها و نحوه برقراری ارتباط با آنها مورد اهمیت است. شرکت های اینترنتی برای ثبت نام و شماره های اختصاصی، ثبت دامنه و مالکیت از تنظیمات whois استفاده می کنند. اگر تمایل دارید بیشتر بدانید که «WHOIS چیست و چه ارزشی دارد؟» در این مقاله با ما همراه باشید.
لیست های whois بسیار مفید هستند و به منبعی ضروری برای حفظ هماهنگی ثبت دامنه و فرآیند مالکیت وب سایت تبدیل شده اند.
WHOIS از کجا شروع شد؟
ریشه پیدایش WHOIS به سال ۱۹۸۲ برمیگردد، زمانیکه کارگروه مهندسی اینترنت شامل الیزابت فینلر و تیمش پروتکلی را برای یک سرویس دایرکتوری برای کاربران منتشر کردند. در ابتدا، دایرکتوری فقط اطلاعات تماسی را که افراد از طریق ARPANET ارسال می کردند، درخواست و فهرست میکرد.
امروزه شرکت اینترنتی برای نام و شماره های وارد شده The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) مدیریت و تنظیم ثبت و مالکیت نام دامنه را بعهده دارد. پس از گذشت سال ها، سوابقی که در پایگاه داده WHOIS وجود دارد به یک دارایی مهم و کلیدی در حفظ صحت ثبت دامنه و مالکیت تبدیل شده است. اطلاعات ارائه شده که به داده های WHOIS معروف اند، در یک لیست در پایگاه داده WHOIS نگهداری میشود. مقدار اطلاعات موجود در هر لیست به نوع TLD یا ccTLD و ثبت کننده دامنه بستگی دارد.
چه چیزی در لیست WHOIS وجود دارد؟
یک لیست رکورد دربرگیرنده تمامی اطلاعات تماس مرتبط با شخص، گروه و یا شرکتی است یک دامنه خاص را به نام خود ثبت کرده است. بطور معمول، WHOIS شامل اطلاعاتی مانند نام و اطلاعات تماس ثبت کننده (مالک دامنه)، نام و اطلاعات تماس سازمان یا نهاد تجاری که نام دامنه را ثبت کرده است، تاریخ های ثبت، آخرین بروز رسانی و تاریخ انقضا میباشد.
همچنین ممکن است سوابق WHOIS اطلاعات تماس اداری و فنی (اغلب اما نه همیشه) ثبت کننده را ارائه دهد.
-مدل های Thick (ضخیم) و Thin (باریک) whois
دومدل داده مختلف برای ذخیره اطلاعات منبع WHOIS وجود دارد:
*مدل Thin (باریک). جستجوی تین در WHOIS، فقط نام سرور و تاریخ ثبت نام، ثبت کننده را ارائه میدهد. برای اینکه بتوانیم اطلاعات بیشتری بدست بیاوریم، یک جستجوی ثانویه در لیست ثبت موجود در پرونده برای دستیابی به اطلاعات کامل در مورد مالکیت نام دامنه ضروری است.
*مدل Thick (ضخیم). در یک WHOIS تیک، جزئیات مفید بیشتر از آنچه در یک لیست رکورد WHOIS باریک موجود است، به شما ارائه داده خواهد شد. بطور معمول، جزئیات اضافی لیست شامل اطلاعات تماس (ثبت کننده اداری و فنی) میباشد.
پس از جستجوی اضافه، تمام اطلاعات لازم درمورد مالکیت دامنه، محل ثبت نام، نام سرورهای مورد استفاده، زمان ثبت نام و زمان منقضی شدن دامنه به شما ارائه داده خواهد شد.
ردیابی و کسب اطلاعات WHOIS با توجه به زیادی ثبت کننده ها و سرورهای به تلاش و زمان زیادی نیازمند است. ابزارهای دامین (DomainTools) یافتن اطلاعات WHOIS را در یک نقطه، برای استفاده کاربر بسیار آسان و سریع می کند. https://whois.domaintools.com مکانی عالی برای شروع و دسترسی به لیست WHOIS موردنظر شماست.
هدف و ارزش داده های سیستم WHOIS به روش های مختلفی در طول زمان تکامل یافته است، از جمله:
-تقویت پایداری و امنیت اینترنت با ارائه مناسب اپراتورهای شبکه، تیم های پاسخگویی و حوادث رایانه ای و ISPها به مخاطبین
-تنظیم وضعیت ثبت شده نام یک دامنه
-حمایت از مقامات مجری قانون که در تحقیقات ملی و بین المللی شرکت می کنند
-همکاری با مبارزه علیه استفاده نادرست از فناوری ارتباطات و اطلاعات، از جمله اعمال غیر قانونی و سایر اعمال با انگیزه تبعیضانه، خشونت، نفرت، بیگانه هراسی و عوامل مشابه، هرگونه کودک آزاری، پورنوگرافی، پدوفیلیا، استثمار و قاچاق انسان
-حمایت از تحقیقاتت و اقدامات لازم برای تصدیق علائم تجاری و کمک به افشای نقص مالکیت، سرقت و سوء استفاده مطابق با معاهدات بین المللی قابل اجرا و قوانین ملی.
-کمک به مشاغل و سایر کاربران و سازمان ها در مبارزه با تقلب و حفظ منافع عمومی
-ایجاد و حفظ اعتماد کاربران به فضای اینترنت، بعنوان یک وسیله ارتباطی کارآمد و قابل اعتماد، با کمک به کاربران برای شناسایی نهادها یا اشخاصی که مسئول خدمات رسانی و محتوای آنلاین هستند.
-ردیابی هرزنامه ها و اسپم یا رفتارگرایی های مخرب
دقت اطلاعات در لیست WHOIS. اطلاعات موجود در WHOIS در ابتدا، زمانی که دامنه را ثبت می کنیم ارائه داده می شود. با گذشت زمان، همه چیز تغییر میکند و اطلاعات وارد شده قدیمی می شوند. ICANN از ثبت کنندگان دامنه بطور جدی میخواهد تا اطلاعات تماس و موارد مورد نیاز WHOIS خود را بروز رسانی کنند. هر ثبت کننده روشی با کمی تفاوت برای تغییر موارد مورد نیاز در رکورد WHOIS دارد. این اطلاعات معمولا شامل دسترسی به اطلاعات حساب از طریق وب سایت ثبت شده کننده و از طریق نماینده مرکز تماس است. اعمال تغییرات در لیست WHOIS ممکن است مدتی طول بکشد (اغلب در حدود 24 ساعت).
داشتنن اطلاعات دقیق و بروز شده در WHOIS، تماس با ثبت کننده یا مدیر و تیم های پاسخگویی را آسان تر می کند.
حریم خصوصی WHOIS. توجه به این نکته بسیار ضروریست که برای پنهان کردن وجود ثبت دامنه هیچ راهی وجود ندارد، زیرا هر کسی میتواند لیست WHOIS را برای تایید وضعیت یک دامنه بررسی کند. شرکت اینترنتی برای نام ها و شماره های اختصاص یافته (ICANN) خواستار قرارگیری اطلاعات تماس مالکان و مدیران یک دامنه، از طریق فهرست WHOIS، در دسترس عموم هستند. این اطلاعات شامل آدرس های پستی، شماره تلفن و آدرس های ایمیل است.
برخی از ثبت کنندگان دامنه، خدمات خصوصی (که به عنوان خدمات پروکسی نیز شناخته میشود) ارائه می دهند که در آن اطلاعات تماس ثبت کننده ارائه دهنده خدمات نشان داده می شود و نه اطلاعات ثبت کننده اصلی. از طریق این نوع “ثبت نام خصوصی”، سازمان ارائه دهنده خدمات، حافظ حریم خصوصی دامنه، ثبت کننده و مخاطب دامنه است. همچنین توجه به این امر ضروریست که حتی با استفاده از خدمات حریم خصوصی دامنه، این لزوما تضمینی برای ناشناس بودن واقعی ثبت کننده نیست. گاهی ممکن است ثبت کنندگان طبق قانون ملزم به انتشار اطلاعات خصوصی باشند.
حتی اخطارهایی برای حفظ حریم خصوصی با پسوند های دامنه خاص، مانند .uc و .ac وجود دارد.
از مارس 2005، اداره ملی مخابرات و اطلاعات (NTIA) اعلام کرد که تمامی صاحبان دامنه های .us گزینه خصوصی ساز اطلاعات خود را نخواهند داشت و باید در دسترس عموم قرار گیرد. از ژوئن 2008، اداره ثبت اینترنت کانادا دیگر جزئیات ثبت کنندگان دامنه مرتبط با دامنه های .ca را ارسال نکرد. با تمام این شرایط، شرکت ها و سازمان ها همچنان ملزم به انتشار اطلاعات لازم در WHOIS هستند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و نیاز به هرگونه تیم پشتیبانی رهام تک در ارتباط باشید.