چگونه از اسپم شدن ایمیل هایمان جلوگیری کنیم ؟
ارایه دهنده های بزرگ سرویس ایمیل عمومی در جهان همانند Gmail, Yahoo, Hotmail, aol و … به دلیل تعداد بسیار زیاد کاربرانشان، همواره با مشکلات ناشی از دریافت و ارسال میلیون ها اسپم، در چالش هستند. به همین دلیل روز به روز سیاست های بیشتر و سختگیرانه تری را برای اعتبار سنجی ایمیل ها وضع می کنند.
تمامی این سیاست ها با این هدف وضع می شوند تا با بررسی جز به جز ایمیل ها، بتوانند ایمیل های واقعی را از اسپم تشخیص داده و اینباکس کاربرانشان را آلوده نکنند.
این سختگیری ها باعث شده تا راه اندازی یک ایمیل سرور پایدار برای شرکتها و سازمان ها، مشکل تر و پر هزینه تر از قبل باشد. سال ها قبل، هر سازمان به راحتی، با یک خط اینترنتی پرسرعت و یک سرور Exchange، قادر به راه اندازی میل سرور خود بود و به راحتی می توانست با شرکای تجاری اش در تمام دنیا مکاتبه کند، اما هم اکنون با سیاست های اعتبار سنجی جدیدی مثل IP Reputation, SPF, DKIM, Domain Reputation و …، رسیدن ایمیل های هر شرکت به Inbox مقاصدش نیازمند سرویس هایی تخصصی تر است.
در این مقاله سعی می کنیم تا چند روش کاربردی برای افزایش ایمیل های ارسالی و جلوگیری از اسپم شدن آن ها را بیان کنیم.
انجام موارد زیر نیازمند آشنایی حداقل با مفاهیم اینترنت و میزبانی وب می باشد.
1 – IP Reputation – اعتبار آدرس IP سرور
در دنیای واقعی، هر خودرو با یک شماره پلاک منحصر بفرد شناسایی شده و تمامی سوابق و جرایم احتمالی خودرو نیز به وسیله شماره پلاک در مراجع قانونی ثبت می گردد. در دنیای وب نیز سوابق و جرایم هر سرور با IP آن شناخته می شود. در صورتی که ترافیک بالا و مشکوک ایمیلی از یک IP در سطح اینترنت شناسایی شود، مراجع آنلاین تحت عنوان Spamcop یا RBL اقدام به قراردادن آن IP در لیست سیاه می نمایند. با قرارگرفتن IP سرور در لیست های سیاه معروف، شما دیگر قادر به ارسال ایمیل به هیچ آدرسی نخواهید بود. همانند خودرویی که سابقه جرمی به شماره پلاکش ثبت شده باشد، تمامی سرویس دهندگان مانند Gmail و Yahoo، ایمیل های دریافتی از شما را رد خواهند کرد.
جهت بررسی اعتبار IP، ابتدا باید از آن مطلع شوید. اگر سرور شما دارای سیستم عامل ویندوز است می توانید با ریموت به آن و وارد نمودن عبارت my IP در گوگل، از IP خود مطلع شوید.
پس از اطلاع از IP، باید آن را از مراجع معتبر RBL در سطح اینترنت استعلام بگیریم. یکی از سایت های معتبر در چک اعتبار IP، وب سایت MXToolbox.com می باشد.
پس وارد آدرس زیر شده، آدرس IP خود را وارد کنید و منتظر دریافت نتیجه باشید.
http://mxtoolbox.com/blacklists.aspx
اگر نتیجه ای مانند زیر مشاهده کردید، باید بدانید که IP سرور شما اعتبار بسیار پایینی دارد و توسط چندین مرجع RBL بزرگ در لیست سیاه قرار گرفت.
رفع چنین مشکلی و خارج کردن IP از لیست های سیاه، نیازمند بررسی فنی سرور و حصول اطمینان از عدم ارسال شدن اسپم و سپس مکاتبه فنی با یک به یک این مراجع می باشد و ممکن است فرایند آن تا چند هفته زمان ببرد.
در صورت نیاز به خارج کردن IP سرور خود از بلک لیست می توانید از خدمات تخصصی رَهام استفاده فرمایید.
2 – مکانیزم اعتبار سنجی SPF یا Sender Policy Framework
SPF چیست ؟
SPF یک مکانیزم اعتبار سنجی ایمیل است که با استفاده از سرویس و رکورد های DNS در سطح دامنه، اجازه ارسال ایمیل را برای یک سرور صادر می کند. SPF توسط رکورد نوع TXT در سرویس DNS تعریف می شود که در زیر یک نمونه از آن را مشاهده کنید :
3 – مکانیزم اعتبار سنجی DKIM یا Domain Keys Identified Mail
DKIM چیست ؟
DKIM یک مکانیزم اعتبار سنجی ایمیل است که با استفاده از کلید های خصوصی و عمومی، اطمینان حاصل می کند که یک ایمیل از مبدا تا مقصد دست نخورده باقی مانده و به مقصد صحیح رسیده است.
در DKIM، کلید عمومی یا Public key از طریق یک رکورد TXT در DNS منتشر می شود. همچنین کلید خصوصی یا Private key نیز درون میل سرور آدرس دهی می شود.
ساخت هردو کلید خصوصی و عمومی از مراجع مختلف آنلاین مانند سایت زیر امکان پذیر است و نحوه تنظیم آن نیز با توجه به نوع میل سرور و DNS سرور متفاوت است.
در هنگام ساخت DKIM در وب سایت های آنلاین مانند زیر، نیاز است تا نام دامین خود را وارد نمایید.
http://dkimcore.org/tools/keys.html
4 – رکورد PTR متعلق به IP
رکورد PTR چیست ؟
برخلاف رکورد A در سرویس DNS که وظیفه تبدیل دامین به IP را دارد، PTR به صورت برعکس عمل کرده و نمایش می دهد هر IP به چه Domain ترجمه می شود. تعریف PTR تنها توسط مالک IP امکان پذیر است، مالکین IP معمولا در نقش ISP یا دیتاسنتر به شما سرویس ارایه می کنند و حتما باید قابلیتی جهت تعریف PTR در اختیار شما بگذارند.
وجود رکورد PTR برای میل سرورها بسیار حیاتی است،لذا همواره دقت کنید که برای IP میل سرور خود یک PTR معتبر تعریف کرده باشید.
بالاترین استاندارد و اعتبار در زمینه PTR زمانی قابل کسب است که مقدار PTR با مقدار رکورد MX شما یکسان باشد. یعنی اگر مقدار MX دامنه شما معادل mail.domain.com است، مقدار PTR مربوط به IP میل سرور نیز باید معادل mail.domain.com باشد.
در زیر نمونه ای PTR رکورد معتبر و مربوط به سرورهای Gmail را مشاهده می نمایید.
نکات تکمیلی :
رعایت تمامی استانداردهای فوق در میل سرور زمانی اثر بخش خواهد بود که شرایط واقعی میل سرور نیز در حالت بهینه یا Optimum باشد، و از عدم ارسال ایمیل با حجم غیر معمول و اسپم در سرور، اطمینان داشته باشید.
در صورتی که قصد ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی از طریق ایمیل را دارید، باید توجه داشته باشید که طبق قوانین بین المللی، هر میل سرور تنها حق دارد به لیست مشترکینش که همه کاربران با اختیار خود در لیست ایمیل عضو شده باشند، ایمیل تبلیغاتی ارسال کند. لذا ارسال کمپین های ایمیل معمول به لیست ایمیل هایی که با اختیار خود، اجازه ارسال ایمیل به شما را نداده باشند، امری غیر قانونی بوده و برای انجام آن، شما ناچار به صرف هزینه بیشتر جهت تغییر مداوم سرور، IP و دامین خواهید بود.
علاوه بر موارد فوق، رعایت موارد زیر در ارسال خبرنامه های گروهی از طریق ایمیل به افزایش نرخ به Inbox رسیدن ایمیل کمک می کند.
- ذکر مشخصات کامل شما به عنوان ارسال کننده ایمیل مانند آدرس سایت، آدرس پستی ، نام شرکت، شماره تلفن
- وجود لینک “لغو عضویت” یا Unsubscribe در فوتر ایمیل
- ریسپانسیو بودن و مشاهده مناسب ایمیل در دستگاه های مختلف
- Validate بودن کدهای HTML در محتوای ایمیل
اگر مکاتبات ایمیل مهمی دارید و تمایل دارید از یک سرویس ایمیل پایدار لذت ببرید، پیشنهاد می کنیم تا سرویس های اشتراکی و اختصاصی میزبانی ایمیل رَهام تک را مشاهده کنید.
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
[…] : قبل از ساخت رکورد DMARC ، مطمئن شوید SPF و DKIM ، بر روی دامنه فعال باشد […]